top of page

מהי פסיכותרפיה גופנית

הפסיכותרפיה הגופנית היא ענף בתוך הפסיכותרפיה המתמקד בקשר בין נפש וגוף. הטיפול בפסיכותרפיה הגופנית שואף לחבר בין הרבדים העמוקים של הנפש לבין אלה של הגוף ומתייחס לגוף כאל ערוץ נוסף אל הנפש.

מפגש עם עולם הנפש  דרך חוויה מונכחת גוף עושה את ההבדל מ"לדבר על הדברים" אל עבר "לחוות את הדברים", באופן המאפשר התנסות ולמידה שנוגעת ומהדהדת עמוק יותר פנימה. כך, נפתחת גישה לרבדים נפשיים עמוקים ומורכבים שאינם נגישים בחשיבה קוגניטיבית ומילולית, ואפשרויות חדשות לעיבוד תכנים וארגון מחדש של הנרטיב.

שורשי הפסיכותרפיה הגופנית

שורשיה של גישה זו התפתחו בהגותם של פייר ז'נה וזיגמונד פרויד ופותחו על ידי וילהלם רייך, תלמידו של זיגמונד פרויד. רייך שם לב כי בזמן טיפוליו של פרויד מגיב גופו של המטופל במקביל ובהתאם להתרחשויות הרגשיות והמחשבתיות תוך כדי השיחות. בטיפוליו היה רייך בין הראשונים שהתייחסו לתהליכים נפשיים וגופניים במקביל. תלמידו, אלכסנדר לואן, פיתח את תורתו לזרם טיפולי בשם ביואנרגיה. עבודתם של רייך, לואן ותלמידיהם, שהתקיימה בעיקר בארצות הברית, אופיינה בהתמקדות בעבודה חזקה על הגוף והדפוסים הגופניים, ובהסרת חסימות. לעומתם, באירופה התפתחו זרמים מאופקים ועדינים יותר, שעסקו ב"המסת" השריון השרירי וב"פיתוי" ההגנות והחסימות. מפתחים ידועים של הגישות האירופאיות הם גרדה בויסן, שפיתחה את העבודה הביודינאמית; ודייוויד בואדלה, שפיתח את הביוסינתזה.

Sunrise
Hearts

על הקשר בין גוף לנפש

חלק משמעותי בהתפתחות מבנה האישיות מתפתח בתקופת החיים הטרום מילולית שלנו. חוויות כגון אלו רשומות בגוף כדפוסים גופניים. מבלי שנדע הן יוצרות אצלנו תבניות התייחסות מאוד בסיסיות לחיים ולעולם הסובב אותנו. עבודה עם מילים בלבד נוגעת רק בשכבות שנוצרו בתקופות מאוחרות יותר בחיים  ונוגעת פחות בשורש. לעומת זאת, עבודה גופנית מאפשרת לגעת בחוויות הראשוניות, לאפשר עיבוד ותובנה גופנית חדשה ובסופו של דבר לחבר את החוויה המתוקנת לתובנות מילוליות ותבניות התייחסות חדשות לעולם.
ההפרדה בין גוף לנפש היא הפרדה מלאכותית. המדע המתפתח של הנוירופסיכולוגיה העוסק בחקר המוח הראה את הקשר הבלתי נפרד בין תחושות גופניות, לרגשות ולמחשבות. חוקר המוח אנטוניו דמאסיו הראה שאין רגש או מחשבה שאינם מחוברים לתחושה גופנית. אפילו בביטויים השגורים בשפה נמצא את הקשר בין רגש לתחושה הגופנית, כמו: falling in love  , mind blowing , פיק ברכיים, פרפרים בבטן, זקיפות קומה ועוד.
רייך, אבי הפסיכותרפיה הגופנית, שם דגש רב על תפקידו המכריע של הגוף במנגנוני ההגנה. כדי למשל למנוע מעצמנו לחוש רגשות מכאיבים למדנו לצמצם את הנשימה למינימום וחסמנו את ההבעה בגרון, המשמש כצינור הקשר בין הרגשות לתודעה. רייך מצא קשר בין דפוסים גופניים לבין דפוסי אישיות ויצר חלוקה  לטיפוסי אישיות שונים על פי היציבה, התנוחה, אופן הנשימה ומתח השרירים. מאפיינים אלו משמרים את דפוס האישיות שלנו ונקראים בשם: 'שיריון גופני'. בפסיכותרפיה הגופנית נעבוד עם השיריון הזה, על מנת לאפשר לשינויים התודעתיים והרגשיים לבוא לידי ביטוי. פשוט, כי גוף ונפש אינם נפרדים.

bottom of page